Van olyan területe az életednek, ahol hiába próbálsz változtani, nem jutsz előrébb?

Mintha elakadtál volna, s nem tudsz továbblépni?

Lehetséges, hogy nem a te életedben van a probléma gyökere, hanem valamelyik ősödében!

Bert Hellinger, a család felállítás atyja sok éves tapasztalata alapján arra a következtetésre jutott, hogy problémáink kialakulását sokszor nem lehet megérteni csupán saját életünk eseményei alapján. Hellinger szerint a sorsunk összefonódik őseink sorsával. Hiába szeretnénk, nem tudjuk életünket teljesen különálló egységként kezelni, elválasztva azt a családunk sorsától.

Létezik egy energiamező, ami láthatatlan kapcsolatot, összeköttetést jelent a családunk minden tagjával, akár tudunk róla, akár nem. Hellinger „Családi léleknek” nevezte ezt az energiamezőt. A családi lélek egy rendszer, amelynek saját működési mechanizmusai vannak, s sokszor úgy irányítja az egyes tagok életét, hogy azok nem is tudnak róla.

Morfogenetikus mező

Rupert Sheldrake angol biológus és filozófus bizonyította a morfogenetikus mező létezését, ami az elmélete szerint egy olyan energiamező, amely a különálló egyedek között láthatatlan összeköttetést jelent. Ez alátámasztja Hellinger elméletét a családi lélekről.

Hellinger elmélete szerint van egy rend, ami a családi lélek számára fontosabb, mint az egyes egyedek boldogsága. Ha ez a rend felborul, akkor az problémákat okozhat az utódok sorsában.

Az ősök feldolgozatlan traumái, az őket ért veszteség, a családi titkok, mind, mind hatással lehetnek a leszármazottak életére.

Néhány példa arra, hogy milyen problémákat okozhatnak a családi rendszerből jövő energia: 

 • párkapcsolati problémák;
 • szülő-gyermek kapcsolatban nehézségek;
 • gyermekvállalási gondok;
 • anyagi gondok;
 • ismétlődő munkahelyi problémák; 
 • tanulási elakadások;
 • érthetetlen szorongás;
 • tehetetlenség érzés;
 • teljesítménybeli nehézségek;
 • evészavarok;
 • gátoltság, elakadás érzése;
 • betegségek.

Mi áll az életviteli nehézségek hátterében?

A családállítás során meg tudjuk találni a probléma gyökerét, és a múltbéli események felszínre hozásával, elfogadásával, az ősök által elszenvedett veszteségek, tragédiák iránti őszinte tisztelet megadásával a rendszer felszabadul, a családi lélek gyógyulni kezd, és a jelenbeli probléma meg tud oldódni.

Mindez elsőre talán misztikusnak hangzik. Ugyankkor a biológiának már van olyan ága, amely hasonló eredményekre jutott. Az epigenetika (azaz gének feletti) tudomány azt tanulmányozza, hogy a környezeti hatások és más külső-belső tényezők hogyan befolyásolják a gének működését. 

Az köztudott, hogy mindenki egyedi genetikai állományt örököl a szüleitől, amely a meghatározza a főbb készségeit, jellemvonásait, tehetségét, betegségekre való hajlamát. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy bizonyos gének a környezeti hatásoktól függően kapcsolnak be és ki, vagyis a gének másképp nyilvánulnak meg eltérő környezeti tényezők hatására.

Jónéhány kutatás is igazolja, hogy az ősöket ért traumák befolyásolhatják az utódok életét. Íme néhány példa:

 • egy amerikai kutatás eredményei azt tükrözik, hogy a holokausztot túlélők gyermekei hajlamosabbak a poszttraumatikus stresszre és a depresszióra, mint azok, akiknek az ősei nem szenvedtek az üldöztetéstől;
 • egy skandináv elemzés szerint a fiatal férfiak utódnemzése előtti éhezése csökkenti az utódok cukorbetegségre való hajlamát;
 • egy másik amerikai kutatásban elemezték az amerikai polgárháborúban harcolt férfiak utódainak élet- és betegségtörténetét. Az adatokból az derült ki, hogy a hajdani hadifoglyok utódai lényegesen rövidebb ideig éltek.

A családállításon napvilágra tudnak kerülni az őseinket ért traumák, és a következményeinek hatásait enyhíteni tudjuk. 

Ha szeretnél többet megtudni a családállításról, akkor gyere el és tapasztald meg milyen hatással lehet az életedre.