Miért hiúsul meg az év eleji fogadalmak nagy része?

Felmérések szerint az új évi fogadalmak több mint 80 %-a nem valósul meg. Vajon miért van ez így? Szerintem a kellő önismeret hiánya a probléma oka. Ezeket a vállalásokat legtöbb esetben nem elég körültekintően teszik, sokszor hirtelen felindulásból, vagy egy vágyat követve születnek az ígéretek. 

Ahhoz, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, tisztában kell lennünk a legfontosabb értékeinkkel, erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, készségeinkkel.

Én a magam részéről már jó pár éve nem teszek újévi fogadalmat. Viszont minden év elején szánok elegendő időt arra, hogy átgondoljam az előttem álló évben rám váró kihívásokat, tisztázzam az elérni kívánt céljaimat. Részletesen leírom, mit szeretnék elérni, mit kell ehhez megtennem, milyen erőforrásaim vannak, kitől milyen segítséget várhatok. Azt is körbe szoktam járni, hogy mennyire reális, amit el akarok érni. Aminek még nincs itt az ideje, vagy csak álom, azt inkább elengedem.

Hogy kell jól célt kitűzni? 

Ha elég körültekintően tűzöd ki az elérni kívánt célt, az már felér egy fél sikerrel. A SMART módszer segít kézzelfogható és mérhető célokká alakítani az elnagyolt terveket, vágyakat.

A SMART szó egy betűszó, ami angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze, amelyek a célkitűzés legfontosabb szempontjait jelölik. Egy jól kitűzött SMART cél magában foglalja ezeket a kritériumokat, ezáltal segít összpontosítani az erőfeszítéseket, és növeli a célok elérésének esélyeit.

Mik ezek a fontos feltételek?

  • Specific – vagyis konkrét. Elég egyértelmű és konkrét az adott cél?
  • Measurable – vagyis mérhető. Hogyan mérhető a haladás?
  • Attainable- vagyis elérhető.  Megvalósítható a kitűzött cél?
  • Relevant – vagyis fontos. Megéri befektetni időt és energiát a cél elérésébe? 
  • Time – vagyis időhöz kötött.   Mikorra szeretnéd elérni a célod?

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötő felé tart.” (Seneca) 

Kell-e egyáltalán célokat kitűzni?

Sokan vitatják a célok szükségességét. Van olyan nézet, ami szerint a ragaszkodást erősíti és az elfogadást nehezíti, ha célok vezérelnek bennünket. Személy szerint én a célok pártján állok. Azt figyeltem meg, hogy ha vannak céljaim, sokkal aktívabb, élettelibb vagyok. 

Egy felmérés szerint pedig tovább élnek azok, akiknek vannak hosszú távú terveik.

Ha szeretnél használható segítséget kapni a 2023-as céljaid megvalósításában, akkor gyere el az Évindító workshopra és hozd ki a lehető legtöbbet az új évből!