Odatartozás joga

Hellinger szerint a családi lélek számára van néhány alapszabály, ami logikus elmével nehezen érthető. Az egyik ilyen törvény, az odatartozás joga. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek egyenlő joga van elismerten ahhoz a családhoz tartozni, ahova született. Ez azokra is vonatkozik, akik például erkölcstelen dolgot, vagy akár bűncselekményt követtek el. Ilyen esetekben a családtagok viszont sokszor elfordulnak ezektől az emberektől. Kitagadják őket a családból, vagy úgy tesznek, mintha nem is léteznének. Az is előfordulhat (főleg a régebbi időkben volt sok ilyen eset), hogy a házasságon kívül született gyermekeket nem tekintik a családhoz tartozónak. Vagy az is megesik, hogy a korán meghalt gyermekről nem beszélnek, mert túlságosan fáj az emléke, inkább úgy tesznek, mintha nem is élt volna.

Sors átvállalás

Amikor egy családi rendszerből valakit kizárnak, akkor a családi lélek számára felborul a rend, hisz sérül az odatartozás joga. Ezt a közös tudattalan úgy hozza helyre, hogy a későbbi generációból valaki tudattalanul hasonló problémákat kezd el megélni, mint a kitagadott személy. Sokszor az is előfordul, hogy egy leszármazott azonosul az elutasított személlyel, és ugyanazt a sorsot éli meg, visszahozva ezáltal őt a családi tudatba.

Az ilyen „sors átvállalásokat” családállításon fel lehet ismerni, és lehet vele dolgozni. Ha az előd nehéz sorsát tisztelettel elismerjük, az például a családi rendszer energetikáját meg tudja változtatni. Ha a kitagadott személyt visszahelyezzük az őt megillető helyre, és elismerjük a családhoz tartozás jogát, akkor az őt helyettesítő későbbi családtag fellélegezhet és akár könnyíthet a sorsán. 

Persze kirekesztés nélkül is lehetnek sorsösszefonódások elődeink életével, ami érthetetlen nehézségeket okoz a saját életünkben. Anyagi gondok, párkapcsolati problémák, munkahelyi nehézségek, ismétlődő balesetek, életviteli elakadások hátterében is gyakran előfordulhatnak a családi rendszerből jövő okok, amikre a családállításon rá tudunk látni, ami akár megoldást is hozhat, vagy segíthet abban, hogy másként közelítsük meg ezeket a problémákat. 

Ha van olyan problémád, amire szeretnél jobban rálátni és megoldást találni rá, akkor gyere el a következő a családállításra: