„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet” – mondta Jung.

A családállítások során megélhetjük az önismeret útján ránk váró lelki mélységeket, hogy aztán ez az élmény segítsen a felemelkedésben, életünk jobbá tételében.

Gyakran előfordul, hogy egy gyermek tudattalan szeretetből, összetartozás érzetből úgy gondolja, hogy más sorsát és érzelmeit kell cipelnie. Például, ha a szülő beteg, a szerető gyermeki lélek lehet, hogy azt mondja: „majd én szenvedek helyetted, hogy neked ne kelljen”. Korán elvesztett családtag esetén ez így módosulhat: „te meghaltál, én sem akarok élni”. Vagy: „te meghaltál, én sem leszek boldog”.

Az állítás során a mindenki felfedezheti a hasonló tudattalan vállalásait és leteheti az átvett sorsot. Ezután kezébe veheti a saját életét, és kezdhet vele valami nagyon jót a meghalt családtag tiszteletére.

Így történt egy kliensem esetében is, akinek kicsi korában meghalt az apukája. Felnőtt életét teljesen sikertelennek tartotta. Sem anyagilag, sem kapcsolati szinten nem tudott olyan életet kialakítani magának, amilyet szeretett volna.

A családállítás alkalmával azt láttuk, hogy még mindig korán meghalt édesapját gyászolja, akinek ráadásul nehéz gyermekkora volt, sokat nélkülözött és szenvedett. Kliensem tudattalan szinten úgy döntött, hogy ismétli édesapja nehéz sorsát, ezzel emlékezve rá.Tulajdonképpen a sorsközösségen keresztül „tartotta” közel magához az elhunytat. Természetesen ennek egyáltalán nem volt tudatában. Ő azt gondolta, már rég elfogadta, hogy félárvaként nőtt fel. De a mező mást mutatott, és az életkörülményei is ezt igazolták. Nem kellett ugyanúgy nélkülöznie, mint apjának, de folyamatosan anyagi problémákkal küzdött, és nem engedte meg magának a boldogságot a kapcsolataiban sem.

Az állításon rádöbbent, hogy lényének egy része beleragadt a hiány állapotába. A szembesülés után mélyebb szinten is megértette, hogy édesapjára másképp is emlékezhet, nem kell a sorsát ismételnie, nyugodtan felszabadíthatja magát. Hisz az elhunyt nem várt tőle semmilyen áldozatot. Egyéni ülések során még folytattuk a megrekedt gyászfolyamatot. Fél év elteltével sokkal élettelibbé vált, remek állást kapott, ami nem csak anyagilag javított a helyzetén, hanem még élvezte is és végre sikereket élhetett meg. Egy év múlva pedig sikerült párt találnia.

Sok hasonló esetet láttam, amikor egy fontos személy halála miatti veszteség rányomta a bélyegét az illető életére. A családállításon rá lehet látni az ilyen jellegű háttérokokra is, és el lehet kezdeni a veszteség feldolgozását.

Ha szeretnél rálátni a döntéseid tudattalan háterére, várlak szeretettel a következő családállításon.

További részletek.