A családállítás valójában olyan, mint egy életnagyságú társasjáték, ahol mindenki a saját családi történetének színpadán játszik. Ez egy olyan módszer, amely a családi háló rejtett dinamikáját hozza felszínre, hogy segítsen megbirkózni a különböző életbeli problémákkal.

Hogyan zajlik egy családállítás?

Képzelj el egy szobát, tele emberekkel, akik éppen most találkoztak. Az egyikük, a „kliens”, négyszemközt elmondja a családállítás vezetőjének a problémáját, amivel küzd. Ezután kiválaszt néhány embert a csoportból, hogy képviseljenek bizonyos családtagokat, vagy akár szimbolikus elemeket. Ezután a kiválasztott szereplők intuitíve elhelyezkednek a térben, mintha egy színpadi jelenet szereplői lennének.

A szereplők nem tudják, hogy mi a probléma, és hogy kinek a szerepébe bújtak, ezért igazán furcsa, ami történik. Az emberek, akik a családtagokat képviselik, gyakran olyan érzéseket és gondolatokat kezdenek tapasztalni, amelyeket a valódi családtagok érezhettek. A kliens legnagyobb döbbenetére a szereplők sokszor a képviselt személyre jellemző mozdulatokat tesznek vagy akár szófordulatokat is kimondanak. S tovább folytatódik az ámulat, ahogy a családi dinamikák, mint például a hűség, szeretet, kirekesztés, vagy el nem ismert tragédiák felszínre kerülnek.

Talán misztikusnak tűnik ez az egész, de valójában nem az. A családállítás során a bennünket körülvevő morfogenetikus mezőből „olvassák le” a szereplők az információkat intuitív módon.

A módszer Bert Hellinger nevéhez kötődik, aki azzal a feltételezéssel élt, hogy létezik egy családi lélek, aminekhatása generációkon keresztül megmutatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a nagyszülők traumái és szenvedései hatással lehetnek az unokákra akkor is, ha soha nem is találkoztak velük!

Bár magát a módszert Hellinger és csapata dolgozták ki az 1900-as évek végén, már jóval előttük is többen foglalkoztak a témával. Szondi Lipót például már az 1940-es években vizsgálatot folytatott a transzgenerációs hatások területén. Ő nem családi lélekről, hanem családi tudattalanról beszélt, amely hordozza mindazon sorslehetőségeket, amelyeket az őseink hagytak ránk, és amelyek a választásainkon keresztül formálják az életünket. A családi tudattalanból fakadó döntéseink összessége alkotja a kényszersorsot, ami generációkon át ismétlődhet, olyan területeken, mint például hivatás, partner választás, családalapítás, gyermekvállalás, világnézet alakítása, sorstragédiák és betegségek megélése.

A családállítás nem szokványos módszer, de rengeteg embernek segített már feltárni rejtett érzelmi csomópontokat és gyógyulást hozni a családi rendszerbe.

Próbáld ki, lehet, hogy meglepő felfedezésekre bukkansz! Kattints ide a jelentkezéshez!