Érzelmi intelligencia a gyakorlatban Az érzelmi intelligencia modul a kedvenc tréning blokkom.

A kreativitásomat is ki tudtam élni a gyakorlatok összeállításánál. Jócskán volt vele munka, de meghozta az eredményt. A résztvevők élvezték a fejlesztő játékokat, s közben a tudásuk is gyarapodott az érzelmi intelligenciával kapcsolatosan. Nem utolsó sorban pedig az egyéni készségek is fejlődtek a gyakorlatok közben.

Ezért imádom a tréningeket! Mert egy jól felépített tréning remek alkalom a fejlődésre, miközben egy támogató közösségben együtt jól érezzük magunkat. Persze adódnak közben nagyon mély megnyílások és trénert próbáló helyzetek, de ez is a szépségéhez tartozik.

A tréner számára is kihívás és fejlődési lehetőség minden egyes tréning.

Öröm így tanulni!

Nézzük csak, milyen unalmasan hangzik egy definíció!

Az érzelmi intelligencia az érzelmi információfeldolgozás olyan formája, amely magában foglalja:

  • a saját érzelmek és mások érzelmeinek pontos értékelését,
  • az érzelem megfelelő kifejezését,
  • valamint az érzelmek olyan, helyzetnek megfelelő szabályozását, ami javítja az élet minőségét.

Talán akinek jó a memóriája, az egy-két napra megjegyzi, ha figyelmesen elolvassa. De hosszabb távon biztosan elfelejti.

Ám ha ezt egy élvezetes tréningen gyakorlati feladatokkal megvilágítva és saját megélésekkel tarkítva sajátítja el az ember, akkor sose felejti el.

 

S miért érdemes az EQ-t fejleszteni?

Talán az egyik fő okra leginkább Howard Gardnertől, a többszörös intelligencia atyjától származó idézet világít rá: „Minél kevésbé érti meg egy ember az érzéseit, annál inkább az áldozatuk lesz. Minél kevésbé látja a jelentésüket, a rájuk adott válaszokat és mások viselkedését, annál valószínűbb, hogy helytelenül kapcsolódik hozzájuk, így nem fogja megtalálni a helyét a világban.”

Ezzel szemben az az ember, akinek magas az érzelmi intelligenciája, már nem lesz a saját vagy mások érzelmeinek áldozata, megtalálja a helyét a világban, s kinyílik, mint egy szép virág. 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!