„Minek ekkora faksznit csapni a célkitűzésről? Felírom, hogy mit akarok elérni, mikorra, és kész!” – mondja egyik ismerősöm.

Nos, ez is egy nézőpont. Elsőre talán logikusan is hangzik. A tapasztalatok alapján nekem azonban merőben más a véleményem. Azt látom, hogy a fenti módon kitűzött célok legtöbbször nem valósulnak meg. Amit az esetek nagy részében kudarcként könyvel el az eredménytelen próbálkozó, és a harmadik, negyedik alkalom után inkább már nem is akar elérni semmit. 

Pedig, ha jól körbe lett volna járva, személyre lett volna szabva, hogy mit is szeretne igazából megvalósítani, akkor sokkal nagyobb eséllyel elérhette volna…   

Milyen buktatói lehetnek a célkitűzésnek?

Nagyon sokféle hibát el lehet követni a célok meghatározása során, amit az eredmények is visszajeleznek. A statisztikák szerint a tervek legnagyobb része soha nem valósul meg. 

Nézzünk néhány példát a buktatókra!

Nincs pontosan meghatározva a célod

Pl. Szeretnék nőiesebb lenni! Ez persze egy nagyon jó törekvés (pláne, ha nőnek születtél 😊), de célnak nem elég konkrét. Ami például azért baj, mert nem veszed észre, ha elérted. Ilyenkor azt célszerű körbe járni, hogy milyen konkrétabb vágy húzódik meg a háttérben. Mi fog történni, ha nőiesebb leszel? Miből fogod észrevenni? Mi fog megváltozni körülötted?

Nem azt a célt tűzöd ki, amit valójában el szeretnél érni

Mondjuk kitűzted, hogy három hónap alatt nyolc kilót le akarsz fogyni. Ez elég konkrét. Az első hónapban el is mész mindennap futni, megvonsz magadtól minden jó falatot. Valamennyit fogysz is, de egyre rosszabbul érzed magad, mert szeretsz enni, s rájössz, hogy valójában nem az a lényeg, hogy nyolc kilóval kevesebb légy, hanem az, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Ebben az esetben coach-ként azt mondanám, hogy a fogyás erőltetése helyett azon dolgozz, hogy mi segítene jobban elfogadni magad és megélni a vágyaidat. Ha jól érzed magad a bőrödben, a kilók majd szépen leolvadnak, könnyedén. Vagy nem, de már nem is fontos, mert rájössz, hogy jó vagy úgy, ahogy vagy! 😊

Lényed egy része nem is akarja, hogy elérd a célt

Tegyük fel, hogy előléptetést akarsz. Azt is tudod, hogy milyen pozicíót, mikorra. Feltételezzük, hogy megvan hozzá a szükséges képességed is, és azt is tudod, hogy mit kell tenned, hogy a főnökeid elismerjenek, és előléptessenek. Ez eddig nagyon jól hangzik. Csak közben már most is tele vagy lelkiismeret furdalással, mert van egy olyan hitrendszered, hogy egy jó szülőnek otthon a helye a családja mellett. S nem érted, hogy miért rontod el a kulcsfontosságú feladatokat, amiket egyébként jól meg tudnál oldani. Mert szabotálod magad és a sikered. Ilyenkor az a javaslatom, hogy először önmagadban teremts harmóniát és majd csak utána foglalkozz a céllal.

Ha el akarod kerülni a fentihez hasonló buktatókat és szeretnél használható segítséget kapni a 2023-as céljaid megvalósításában, akkor gyere el az Évindító workshopra és hozd ki a lehető legtöbbet az új évből!