Sokan azt gondolják, hogy a boldog párkapcsolatra rá kell lelni. S ez nagyrészt szerencse kérdése. Van, aki egy egész életen át kutat az ideális társa után. Szerelmes lesz, akár többször is, de aztán amint elmúlik a szerelem, rájön, hogy nem az ideális társát találta meg. (Pedig ha kitartott volna, lehet, hogy kiderült volna, hogy a társ ideális volt, csak nem úgy, ahogy ő gondolta.) Van olyan nézet is, amely szerint bárkiből lehet megfelelő partner. Eva-Maria Zurhost „Szeresd önmagad, és mindegy kivel élsz” című könyvében azt állítja, hogy nem a társon múlik, hogy boldogok vagyunk-e mellette. Nagyon jó és izgalmas könyv, sokat lehet tanulni belőle.  Én úgy gondolom, hogy az igazság valahol a kettő között van. Nyilván fontos, hogy meglegyen egy kezdeti szimpátia, fellobbanjon a tűz. De az már nem a szerencsén múlik, hogy tudunk-e hosszabb távon is harmóniában élni. A jó kapcsolatért meg kell dolgozni. Tudatosan akarni kell, s nemcsak akarni, hanem napi szinten tenni azért, hogy jó legyen a házasság (vagy párkapcsolat). Aki kergeti azt az illúziót, hogy az „igazi” társával minden szép, jó, és könnyű, az egyrészt ki van szolgáltatva a szerencsének, másrészt az első nehézség láttán könnyen megfutamodik. Pedig egy házasságban sokszor vannak nehézségek is, nemcsak gyönyörűséges pillanatok. A házassági eskü során is azt fogadjuk, hogy jóban-rosszban kitartunk egymás mellett. De ha a rossz időszakban feladjuk, akkor a jó pillanatok nem tudnak visszajönni. Nyilván nem menthető meg minden házasság, de úgy gondolom, hogy sok válás megelőzhető lenne, ha a párok időben kérnének és kapnának segítséget. Komoly kihívás kitartani a nehézségek ellenére, tolerálni a különbözőségeket, elfogadni a vélt vagy tényleges gyengeségeket. Mégis azt mondom, megéri! Miért?
  • A meghitt együttlétek, kedves beszélgetések, a közös programok és célok mind-mind pozitív érzések forrásai, amik emelik a  boldogságszintet és az egyéni elégedettséget.
  • Rengeteg kutatási eredmény azt mutatja, hogy a kiegyensúlyozott magánéletben élőknek erősebb az immunrendszerük,tehát kevésbé vannak veszélyeztetve a különböző betegségek negatív hatásaitól.
  • Komoly kihívásokkal és problémákkal is könnyebben megküzdenek azok az emberek, akik mellett áll egy támogató társ, akire számíthatnak, amikor szükségük van rá.
  • A gyerekeknek komoly stressz forrás a válás, vagy a sok veszekedés. Ha a szülők szeretik egymást, az a gyerekeknek segít a harmonikus fejlődésben.
  • De nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is komoly stressz a válás. Holmes és Rahe kutatásai szerint a „Stresszkeltő életesemények” nevű listában 2. helyen van a válás
  • A megoldatlan problémák általában újra előjönnek a következő kapcsolat során.
Ma már rengeteg lehetőség áll a párok rendelkezésére, ha változtatni szeretnének. Mégis kevesen élnek ezzel. Pedig nem szégyen segítségért folyamodni. Ha fáj valamink, orvoshoz megyünk, ha elromlott valami eszközünk, keresünk egy szerelőt. Ha a kapcsolatunkkal van baj, miért ne fordulnánk szakemberhez? Ugyanakkor, ahogy az egészségért is könnyebb akkor tenni, amikor még nincs baj, ugyanúgy a párkapcsolatnál is meg lehet tenni a megelőzés lépéseit. Nem muszáj megvárni, amíg elromlik. A legkönnyebb akkor tenni a harmónia fennmaradásáért, amikor még nincsenek nagy problémák. Véleményem szerint a jó párkapcsolat titka a tudatosság és a megfelelő önismeret. Ha tudatosan kezeljük a problémákat, s így igyekszünk megoldani a felmerülő konfliktusokat, akkor sokkal nagyobb esélyünk van a kielégítő kapcsolatra. Ha szeretnél tudatosan foglalkozni a kapcsolatoddal, akkor kattints ide, és iratkozz fel „7 egyszerű lépés a tudatos párkapcsolat érdekében” című ingyenes hírlevelemre!